بازاریابی موتورهای جستجو (Search Engine Marketing) چیست؟
بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM چیست؟
بازاریابی موتورهای جستجو یا Search Engine Marketing که به اختصار به آن SEM هم گفته میشود، شکلی از بازاریابی دیجیتال است که برای رشد و توسعه کسب و کارهای آنلاین بسیار موثر میباشد.
هدف این نوع بازاریابی حضور در نتایج اولیه موتورهای جستجو است که با دیدهشدن بیشتر میان مخاطبان، منجر به جذب مشتری بیشتر و افزایش ترافیک وبسایت شده و به ارتقاء میزان فروش و سوددهی یک کسب و کار کمک میکند.
این بازاریابی بر اساس اجرای مجزا و یا همزمان دو مقولهی بهینهسازی ساختار وبسایت و تبلیغات پولی برای جستجوی کلیدواژههای خاص انجام میشود و حضور یک وبسایت را در نتایج اولیه موتورهای جستجو تقویت مینماید.
در ادامهی مقاله به شرح و بررسی دو روش فوق به عنوان ستونهای اصلی SEM خواهیم پرداخت اما پیش از آن بیایید با تاریخچه پیدایش این روش بازاریابی آشنا شویم.
تاریخچه بازاریابی موتورهای جستجو
برای آن که درک بهتری از اهمیت SEM داشته باشیم، باید به ریشههای آن یعنی موتورهای جستجو و روند پیدایش و توسعه بازاریابی در بستر این ابزار نگاه کنیم.
مفهوم موتورهای جستجو و پیدایش آن به دهه 1990 میلادی که شروع عصر دیجیتال است، بر میگردد؛ جایی که آرکی (Archie) به عنوان اولین موتور جستجوی دنیا برای نمایهسازی و جستجو در بین اسناد آنلاین به عنوان شکلی از FTP ارائه شد.
در اواخر این دهه و در سال 1996 میلادی، موتور جستجوی گوگل معرفی شد که با الگوریتم جدید رتبه صفحات خود باعث ایجاد تحولی بزرگ درباره نحوهی دسترسی به اطلاعات موجود در اینترنت گردید.
موتورهای جستجو با قابلیتهایی که ارائه میدادند، باعث سهولت در یافتن اطلاعات مورد نیاز در اینترنت میشدند اما اوایل قرن بیست و یکم میلادی این حوزه تحول دیگری را تجربه کرد و آن معرفی ابزار تبلیغات پولی توسط گوگل به نام گوگل اد وردز (Google AdWords) بود.
این ابزار که اکنون به نام گوگل ادز (Google Ads) شناخته میشود، قابلیت انجام تبلیغات پولی مبتنی بر کلیک را در اختیار تبلیغکنندگان قرار میداد و افراد مختلف از این طریق میتوانستند تبلیغات خود را در کنار نتایج معمول یا ارگانیک جستجو برای کاربران نشان دهند و تنها هنگامی هزینه پرداخت کنند که کاربر بر روی تبلیغ آنان کلیک نماید.
اگر چه این نوع تبلیغات پیش از گوگل و توسط شرکتهای مختلفی چون اوپن تکست (Open Text) و اورتور (Overture) معرفی شده بود اما این گوگل بود که سیستم کامل و جامعی از تبلیغات در موتورهای جستجو را ارائه کرد و با ایجاد رقابت برای حضور در صفحه نتایج، باعث شکلگیری نوعی از بازاریابی گردید که امروزه آن را با نام بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM میشناسیم.
اجزای بازاریابی موتورهای جستجو
همانطور که پیشتر اشاره شد، SEM به طور کلی شامل دو استراتژی بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو یا سئو (Search Engine Optimization) و تبلیغات پولی مبتنی بر کلیک (Pay-Per-Click) است. اما اینها به چه معنی هستند؟
بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو
روش اول برای انجام بازاریابی موتورهای جستجو این است که ساختار وبسایت و محتوای آن را به گونهای تنظیم کنیم که مطابق با الگوریتمهای توصیهشده توسط موتورهای جستجو باشد و به این ترتیب رتبه بهتری در نتایج جستجو کسب نماییم.
از آن جا که هدف اصلی SEM ذاتاً حضور هر چه بیشتر در صفحه نتایج موتورهای جستجو است، بهینهسازی وبسایت راهی معقول و منطقی برای این امر محسوب میشود و به جذب مشتری بیشتر کمک مینماید.
تبلیغات پولی مبتنی بر کلیک
با وجود این که سئوی وبسایت امری ضروری برای بهبود رتبه در نتایج موتورهای جستجو بوده و یکی از ستونهای SEM به شمار میرود اما این نوع بازاریابی بیشتر با تبلیغات پولی شناخته میشود.
این روش که به PPC معروف است، دیگر ستون اصلی بازاریابی موتورهای جستجو به شمار میرود و نحوه کار آن هم به این صورت است که شما با پرداخت هزینه به موتورهای جستجو، سایت خود را در صفحه اولیه نتایج به کاربران نشان میدهید.
سئو یا PPC، مسئله این است!
آموختیم که سئوی وبسایت و تبلیغات پولی دو روش اصلی بازاریابی موتورهای جستجو به شمار میروند. اما سوالی که اکنون پیش میآید این است که کدام روش برای انجام بازاریابی بهتر است؟
پاسخ سوال فوق چندان ساده نیست. زیرا هر دو روش برای انجام بازاریابی مهم هستند و انتخاب آنها بستگی به شرایط وبسایت شما و هدفتان از بازاریابی دارد.
برای فهم بهتر مسئله بیایید یک مثال را بررسی کنیم.
شما اگر عبارت "سفارش طراحی سایت" را در گوگل جستجو کنید، نتایج زیر را مشاهده مینمایید:
همانطور که در تصویر فوق میبینید، با جستجوی کلید واژه "سفارش طراحی سایت" علاوه بر نتایج معمول که بر اساس برتری و محبوبیت وبسایتهای مختلف مرتب شده، با وبسایتی مواجه میشویم که از طرف گوگل با تگ اسپانسر شده (Sponsered) مشخص گردیده و در کنار نتایج برتر قرار گرفته است. این موضوع دقیقاً نحوه کارکرد روش PPC را نشان میدهد.
سئو باعث میشود وبسایت در نتایج معمول یا ارگانیک موتورهای جستجو رتبه بالاتری کسب کند. در عین حال، PPC روشی میانبری است که به کسب و کارهای مختلف اجازه میدهد با پرداخت هزینه، وبسایت خود را در کنار نتایج برتر به مخاطبان نشان دهند.
اکنون با مقایسه دو روش شاید بگویید که سئوی وبسایت راهی بهتر است که بدون هزینه امکان حضور در بین نتایج اول موتورهای جستجو را به ما میدهد. اما زود قضاوت نکنید!
برای این که نتایج خوبی در صفحه نتایج موتورهای جستجو کسب کنید، باید یک سایت معتبر داشته باشید که مدت زمان نسبتاً زیادی از راهاندازی آن گذشته باشد و ساختارش نیز بر اساس معیارهای سئو از قبیل لینکدهی صفحات، انتخاب مناسب واژههای کلیدی و تگهای متا بهینه شده باشد. انجام این موارد به شکل اصولی، تضمینکننده ترافیک دائم وبسایت شما و افزایش اعتبار شما میان مخاطبان خواهد شد که البته چندان ساده نمیباشد و نیازمند تجربه و تخصص است.
از سوی دیگر، PPC روشی است که شما میتوانید با پرداخت هزینه، آن را برای اهداف مختلفی از جمله برقراری کمپینهای موقتی فروش به کار بگیرید. اگر چه این روش هزینه نسبتاً قابل توجهی دارد اما راهی آسان برای ورود به صفحه نتایج و هدف قرار دادن مخاطبان است.
به این ترتیب میتوان گفت که سئو و تبلیغات پولی نه در برابر هم، بلکه مکمل هم هستند و انجام همزمان هر دو استراتژی بهترین راه برای انجام بازاریابی موتورهای جستجو و افزایش دیدهشدن در صفحه نتایج میباشد.
تفاوت SEM با SEO
با وجود این که خدمات سئو یکی از اجزای بازاریابی موتورهای جستجو است، اما برخی مواقع ممکن است افراد آن را به شکل مجزا در نظر گرفته و با SEM مقایسه کنند. از آنجا که بازاریابی موتورهای جستجو بیشتر با تبلیغات شناخته میشود، مقایسه مذکور چندان هم پر بیراه نیست.
از این رو در شکل زیر تفاوتهای دو مفهوم یاد شده به شکل خلاصه آورده شده است.
مزایا و معایب SEM
حالا که فهمیدیم SEM چیست، بیایید نقاط تاریک و روشن این استراتژی بازاریابی را بررسی کنیم و ببینیم که این نوع بازاریابی چه فوایدی را برای کسب و کارهای آنلاین فراهم نموده و از سوی دیگر، اجرای آن چه چالشهایی را هم به همراه دارد.
مزایای بازاریابی موتورهای جستجو
انجام بازاریابی موتورهای جستجو به دلایل متعدد حائز اهمیت است و مزایای مختلفی دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش دیده شدن در نتایج جستجو: ارتقاء جایگاه در نتایج موتورهای جستجو و افزایش دیدهشدن میان مخاطبان، هدف اصلی این نوع بازاریابی است که با انجام سئو در دراز مدت و با انجام تبلیغات به شکل آنی قابل دسترسی است.
- دستیابی به مخاطبان هدف: در این نوع بازاریابی شما میتوانید مخاطبانتان را به شکل دقیق و بر اساس فاکتورهایی چون کلید واژههای خاص، محل جغرافیایی و سوابق فعالیت هدف بگیرید.
- سبقت از رقبا: حضور بیشتر در نتایج موتورهای جستجو و به طور کلی دیده شدن بیشتر باعث میشود بتوانید از کسب و کارهای رقیب سبقت بگیرید و فروش خود را بالا ببرید که این موضوع با استفاده از SEM امکانپذیر است.
- امکان ارزیابی نتایج: به مانند اکثر استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ، SEM به شما امکان تحلیل نتایج بر اساس اطلاعات آماری را میدهد و این موضوع برای یافتن نقاط ضعف کار و بهینهسازی تلاشها بسیار مفید است.
معایب بازاریابی موتورهای جستجو
اگر چه این نوع بازاریابی اهمیت فراوانی داشته و اجرای آن مزایای متعددی را به همراه دارد اما به مانند هر چیز دیگری در دنیا بینقص نیست و دارای چالشهای زیر هم هست:
- هزینه مالی: بازاریابی موتورهای جستجو به شدت به بودجهای که برای این منظور اختصاص میدهید، بستگی دارد. تبلیغات پولی مبتنی بر کلیک، همانطور که از نام آن پیداست، بر اساس هزینهای که صرف تبلیغات میکنید برایتان کار میکند. از طرفی سئوی وبسایت نیز اگر چه در ظاهر ترافیک رایگان وارد وبسایت شما میکند اما بدون وجود متخصص سئو و طراح محتوای حرفهای در تیمتان امکانپذیر نیست.
- نیاز به نظارت پیوسته: با توجه به نوسانات الگوی رفتاری کاربران و همچنین تغییرات الگوریتمهای موتورهای جستجو، برای انجام موفقیتآمیز و موثر SEM نیاز دارید که به شکل پیوسته فعالیتهای خود را ارزیابی نمایید و در جهت بهبود و بهینهسازی آنها تلاش کنید.
- ترس از کلیک: دیگر موضوع مهم در خصوص بازاریابی موتورهای جستجو، ترس کاربران از کلیک روی تبلیغات در موتورهای جستجو است. این موضوع که ناشی از عدم اعتماد برخی کاربران به تبلیغات است، گاهی اوقات سبب میشود تلاشهای بازاریابی شما به ثمر ننشیند. به این موضوع امکان سوء نیت کسب و کارهای رقیب و کلیک کردن عمدی روی تبلیغاتتان که منجر به صرف بودجهی تبلیغات شما میشود را هم باید اضافه کنید.
درست است که بازاریابی موتورهای جستجو چالشها و معایب مهمی را به همراه دارد اما مزایای آن بر معایبش میچربد و به همین دلیل است که به شکل گسترده توسط کسب و کارهای آنلاین به کار گرفته میشود.
در ادامه راجع به نحوه اجرای این استراتژی بازاریابی صحبت خواهیم کرد.
چهار گام برای انجام بازاریابی موتورهای جستجو
تا به این جا با تعریف SEM و مزایا و معایب آن آشنا شدیم. حال اگر بخواهیم این استراتژی بازاریابی دیجیتال را برای کسب و کار خود اجرا کنیم، چه کار باید بکنیم؟
پیش از آن که به روند اجرای SEM بپردازیم، بگذارید مسئله مهمی را بگوییم. قبل از انتخاب یک استراتژی بازاریابی حتماً از ابعاد مختلف ویژگیهای آن را بررسی کنید و ببینید که اصلاً مناسب کسب و کارتان هست یا نه. برای مثال گفتیم که انجام بازاریابی موتورهای جستجو امری وقتگیر و هزینهبر است و نیاز به نظارت پیوسته دارد.
اما اگر به این نتیجه رسیدید که بازاریابی موتورهای جستجو امری مفید و موثر برای توسعه و رشد کسب و کارتان است، باید چهار گام زیر را برای اجرای درست آن طی نمایید:
انجام کیورد ریسرچ
چون این نوع بازاریابی اساساً به کلید واژهها بستگی دارد، باید کار را با انجام کیورد ریسرچ (Keyword Research) شروع کنید و ببینید که کاربران دربارهی کدام کلید واژهها بیشترین جستجو را انجام دادهاند.
تحقیق در خصوص کلمات کلیدی به شما میگوید که انتخاب کدام کلمات شانس بیشتری را برای جذب مخاطب فراهم میآورد. به علاوه، این کار برای تخمین مقدار هزینهای که باید صرف تبلیغات کنید هم میتواند مفید باشد.
تخصیص بودجه
پس از انتخاب کلید واژهها و محاسبه حدودی میزان هزینهای که قرار است صرف تبلیغات شود، بایستی بودجه مورد نیاز برای انجام SEM را تخصیص نمایید.
ایجاد تبلیغ
در مرحله بعدی باید تبلیغ مناسب و مرتبط با کلید واژه مد نظر طراحی کنید که هم عنوان و هم متن جذابی داشته باشد و بتواند مخاطبان را مجاب به کلیک روی آن نماید.
نظارت و بهینهسازی
در گام آخر هم باید تبلیغ خود را در موتور جستجوی مد نظر قرار دهید و بر اساس اطلاعات آماری، کارکرد تلاشهای بازاریابی خود را مدیریت نمایید. نظارت پیوسته میتواند به شما بگوید که آیا تبلیغات شما به درستی کار میکنند و یا دارای نقاط ضعف هستند.
به این ترتیب میتوانید تبلیغات خود را به شکل بهینه انجام داده و بودجهای که برای بازاریابی موتورهای جستجو تخصیص دادهاید را به درستی مصرف نمایید.
اجرای تخصصی SEM با آریو وب
در بخشهای قبلی مقاله با مفهوم بازاریابی موتورهای جستجو، اهمیت آن و مزایای متعددی که این نوع بازاریابی به همراه دارد آشنا شدیم و دانستیم که اجرای این استراتژی چالشهای مختلفی را به همراه دارد که نیاز به تجربه و تخصص در زمینه سئو و بازاریابی دیجیتال را ایجاب مینماید.
اگر به دنبال اجرای این استراتژی برای رشد و توسعه کسب و کار آنلاین خود هستید، آریو وب بهترین انتخاب برای شماست؛ جایی که متخصص در زمینه سئو و بازاریابی دیجیتال است.
خدمات ارائه شده توسط تیم حرفهای متخصصان ما در آریو وب پاسخگوی تمامی نیازهای شما برای اجرای موفقیت آمیز بازاریابی موتورهای جستجو بوده و با انجام سئوی حرفهای وبسایت، تضمینی از حضور حداکثری کسب و کار شما میان مخاطبان فراهم میآورد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این باره، با ما تماس بگیرید.
نتیجهگیری درباره بازاریابی موتورهای جستجو
در عرصه رقابتی کسب و کار دیجیتال، بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM به عنوان یک ابزار قدرتمند و پویا ظاهر شده که امکان دیدهشدن بیشتر میان مخاطبان و در نتیجه، افزایش فروش را فراهم میآورد.
بازاریابی موتورهای جستجو تنها به معنای دیدهشدن نیست؛ بلکه شامل مجموعهای از تلاشها به منظور حضور حداکثری و مفید در صفحه نتایج موتورهای جستجو و جذب هدفمند مخاطبان است تا در نهایت اهداف اصلی کسب و کارها بر آورده شوند.
با انتخاب آریو وب به منظور انجام بازاریابی موتورهای جستجو برای وبسایت خود میتوانید از تجربه و تخصص تیم حرفهای ما بهرهمند شوید و یک بازاریابی موفق بر اساس استانداردهای بهروز طراحی و اجرا نمایید و کسب و کار خود را رشد دهید. برای شروع و دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.