معرفی انواع بازاریابی

در عرصه رقابتی تجارت و کسب و کار کنونی، موفقیت هر مجموعه در فروش محصولات و خدمات خود به مشتریان وابستگی شدیدی به نحوه ارائه آن به بازار و جامعه هدف بر اساس انواع بازاریابی و استراتژی‌های تبلیغات و جذب مشتری دارد.

لفظ بازاریابی تنها به معرفی و تبلیغ یک محصول ختم نمی‌شود. بازاریابی در واقع تلفیقی از علم و هنر است که به تلاش در راستای ارتباط محصولات و خدمات به جامعه هدف درست و در زمان درست بر اساس استراتژی‌های مناسب مربوط می‌باشد.

در این مقاله در آریو وب می‌خواهیم شما را به صورت عمیق با مفهوم بازاریابی آشنا کنیم و به شرح و معرفی انواع بازاریابی بپردازیم. اگر صاحب یک کسب و کار نوپا هستید و به دنبال طرح استراتژی‌های مناسب برای بازاریابی محصولات خود می‌گردید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید!

بازاریابی چیست؟

بگذارید قبل از این‌که به تشریح و معرفی انواع بازاریابی بپردازیم، خود لفظ بازاریابی را بررسی نماییم. اساساً بازاریابی به چه معناست و چرا انجام بازاریابی امری ضروری برای هر کسب و کاری است؟

بازاریابی به واقع فرآیندی است که طی آن ارتباطی موثر با مشتریان بالقوه با هدف تامین نیازهای آنان و تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان بالفعل برقرار می‌شود و به نیل به هدف‌گذاری‌های بلندمدت یک کسب و کار کمک می‌کند.

بازاریابی تنها به معنای تلاش کورکورانه در جهت تبلیغ و فروش محصولات و ارائه خدمات به مشتریان نیست بلکه شامل فعالیت‌های گوناگون در راستای تحقیق و مطالعه بازار، مطالعه جامعه هدف، برند سازی، ارتباط با مشتریان و... می‌باشد که به شناخت بهتر بازار و جامعه مشتریان و همچنین طراحی و پیاده‌سازی بهینه استراتژی‌های فروش کمک بسیاری می‌کند.

برای کسب و کارهای فعال در عرصه فروش، از جمله فروشگاه‌های اینترنتی، مشتریان مهم‌ترین دارایی محسوب می‌شوند. بنابراین باید بر اساس استراتژی‌های مناسب به جذب مشتریان و جلب رضایت آنان پرداخته شود. ایجاد یک پل مستحکم بین یک کسب و کار با مشتریان و جامعه هدف آن با استفاده از روش‌های مختلف بازاریابی امکان‌پذیر می‌باشد.

اکنون که با مفهوم بازاریابی و اهمیت آن به خوبی آشنا شدیم، بیایید انواع بازاریابی را نیز بررسی نماییم.

انواع بازاریابی

بازاریابی بسته به فاکتورهای گوناگون از جمله طبیعت و ماهیت بازاری که در آن فعالیت می‌کنید، نوع محصولات و خدمات کسب و کار شما و همچنین پلتفرم انتخابی برای ارائه محصولات می‌تواند بر اساس روش‌های مختلف انجام شود.

آن‌چه که در این خصوص اهمیت دارد، آشنایی با انواع بازاریابی است تا بتوانید بهترین استراتژی را برای بازاریابی و به حداکثر رساندن جذب مشتری به کار بگیرید.

از آن‌جا که بازاریابی به موارد مختلفی بستگی دارد، روش‌های مختلف بازاریابی نیز می‌توانند بر اساس معیارهای مختلف دسته‌بندی شوند اما دو دسته‌بندی متداول برای انواع بازاریابی وجود دارد که این تقسیم‌بندی‌ها به صورت زیر می‌باشد:

  • بازاریابی بر اساس نوع کسب و کار
  • بازاریابی بر اساس پلتفرم اجرایی

در ادامه، به تشریح هر یک از دسته‌بندی‌های فوق و ذکر مثال درباره آن‌ها خواهیم پرداخت.

انواع بازاریابی بر اساس نوع کسب و کار

اولین و شاید مهم‌ترین معیار برای دسته‌بندی روش‌های مختلف بازاریابی، تقسیم‌بندی فعالیت‌های بازاریابی بر اساس نوع کسب و کارتان و هدف شما از انجام بازاریابی می‌باشد. این مدل، روش‌های بازاریابی را به 5 دسته زیر تقسیم می‌نماید:

  1. بازاریابی B2C:بازاریابی B2C یا Business-to-Customer هنگامی مورد استفاده قرار می‌گیرد که مشتریان مخاطب اصلی شما باشند؛ مانند هنگامی که فروشگاه اینترنتی داشته باشید. این نوع بازاریابی روی ارزش و اعتباری که یک محصول یا سرویس برای مشتری به ارمغان می‌آورد، تاکید دارد.
  2. بازاریابی B2B: در بازاریابی B2B یا Business-to-Business دیگر کسب و کارها به عنوان مقصد ارائه محصولات و خدمات شناخته می‌شوند و هدف نهایی، برقراری ارتباط دو سویه و موثر با سایر شرکت‌ها و کسب و کارهای مشابه می‌باشد.
  3. بازاریابی غیر انتفاعی: بازاریابی غیر انتفاعی معمولاً توسط سازمان‌ها و موسسه‎‌هایی که دارای فعالیت‌های غیر انتفاعی هستند به کار گرفته می‌شود. این سازمان‌ها با انجام بازاریابی به ایجاد آگاهی درباره معضلات اجتماعی پرداخته و به این ترتیب، پیام کلی خود را در کنار درخواست کمک و دعوت از داوطلبان و موسسان خیریه گسترش می‌دهند.
  4. بازاریابی محلی: بازاریابی محلی مناسب کسب و کارهایی است که نیاز به تثبیت برند خود در منطقه دارند و می‌خواهند حضور خود را در حوزه جغرافیایی محلی گسترش دهند. در این نوع بازاریابی، هدف ایجاد روابط مناسب و موثر با مشتریان و سایر کسب و کارهای مجاور بر اساس استراتژی‌های مناسب می‌باشد.
  5. بازاریابی جهانی: بازاریابی جهانی مختص کسب و کارهایی است که به صورت بین‌المللی فعالیت می‌نمایند. در این نوع بازاریابی، کسب و کارهای مختلف نیاز دارند که فعالیت‌ها و استراتژی‌های خود را بر مبنای تفاوت‌های فرهنگی، ترجیحات شخصی و قوانین هر کشور تنظیم و اجرا نمایند.

انواع بازاریابی بر اساس پلتفرم اجرایی

تقسیم‌بندی روش‌های مختلف بازاریابی بر مبنای نوع کسب و کار و هدف از تبلیغات، اگرچه اولین و مهم‌ترین گام در انتخاب و اجرای استراتژی‌های مناسب بازاریابی است اما دسته‌بندی صریحی از روش‌های بازاریابی به ما نمی‌دهد چرا که شیوه اجرای بازاریابی نیز مهم است.

بر اساس نوع اجرای بازاریابی و پتلفرم انتخابی برای انجام بازاریابی، یک دسته‌بندی جامع وجود دارد که فعالیت‌های بازاریابی را به دو دسته زیر تقسیم می‌کند:

  • بازاریابی سنتی: این نوع بازاریابی که به آن بازاریابی آفلاین نیز اطلاق می‌شود، شامل فعالیت‌هایی است که پیش از عصر دیجیتال و پیدایش اینترنت انجام می‌شد. البته لازم به ذکر است که این نوع از بازاریابی همچنان در اقصی نقاط دنیا و برای اهداف گوناگون به کار گرفته می‌شود.
  • بازاریابی دیجیتال: بازاریابی دیجیتال یا بازاریابی آنلاین، نقطه مقابل بازاریابی سنتی است و شامل فعالیت‌هایی است که به منظور جذب مشتریان و تبلیغ و ارائه محصولات در بستر دیجیتال صورت می‌پذیرد.

انواع بازاریابی سنتی

گفتیم که بازاریابی سنتی شامل فعالیت‎هایی بوده که به دور از بستر دیجیتال انجام می‌شود. انواع بازاریابی سنتی که هنوز هم کمابیش مورد استفاده قرار می‌گیرند شامل موارد زیر هستند:

  • بازار یابی چاپی (Print Marketing): بازاریابی چاپی شامل هر نوع بازاریابی و تبلیغ است که بر اساس ابزار چاپی صورت گرفته باشد. بازاریابی چاپی به روش‌های مختلف می‌تواند انجام شود؛ از جمله تبلیغات در روزنامه‌ها، مجلات و بروشورها و همچنین تبلیغات محلی از طریق بنر، پوستر و پلاکارد. این نوع بازاریابی را حتماً در سطح شهر دیده‌اید!
  • بازاریابی پخش (Broadcast Marketing): بازاریابی پخش به ارائه و تبلیغ محصولات و خدمات از طریق رسانه‌های جمعی از جمله رادیو و تلویزیون مربوط می‌شود. رسانه‌های جمعی، به خصوص تلویزیون، به علت آن‌که پذیرای تعداد کثیری از مخاطبان از نقاط مختلف کشور و حتی دنیا است می‌تواند به شکل هدفمند برای تبلیغ محصولات و جذب مشتریان به کار گرفته شود.
  • بازاریابی چریکی (Guerrilla Marketing): همان‌طور که از نام آن پیداست، بازاریابی چریکی بر اساس فعالیت‌های چریکی در سطح شهر صورت می‌پذیرد. به زبان ساده‌تر، در این نوع بازاریابی هدف آن است که با انجام فعالیت‌های مختلف در جاهای پر رفت و آمد مانند ایستگاه‌های مترو و یا اتوبوس، توجه مردم جلب شده و جذب یک محصول خاص شوند. این نوع بازاریابی علاوه بر جذب مشتری برای ایجاد آگاهی در مشتری و برندسازی نیز موثر است اما خلاقیت بالایی برای این کار نیاز است.
  • بازاریابی رویدادی (Event Marketing): بازاریابی رویدادی به معنای معرفی و تبلیغ محصولات و یا خدمات در یک رویداد برای یک جمع از مخاطبان می‌باشد. این نوع بازاریابی را در مراسم‌های معارفه توسط برندهای بزرگ دیده‌اید. بازاریابی رویدادی به علت تعامل مستقیم با مشتریان بالقوه تاثیر بالایی در جذب مشتری دارد. امروزه با گسترش اینترنت و فضای دیجیتال، بازاریابی رویدادی در بستر اینترنت نیز انجام می‌شود که در این صورت زیرمجموعه بازاریابی دیجیتال محسوب می‌گردد.

هر یک از انواع بازاریابی سنتی ذکر شده هنوز هم به شکل نسبتاً گسترده برای دنبال نمودن اهداف تجاری یک کسب و کار به کار گرفته می‌شوند و نمی‌توان تاثیر آن‌ها را در برندسازی و جذب مشتریان نادیده گرفت.

با این وجود، با افزایش استفاده از اینترنت و شکل‌گیری کسب و کارهای دیجیتال، نیاز به بازاریابی دیجیتال نیز روز به روز در حال افزایش است. در ادامه، انواع روش‌های بازاریابی در بستر دیجیتالی را بررسی خواهیم کرد.

انواع بازاریابی دیجیتال

بازاریابی دیجیتال به انجام فعالیت‌های بازاریابی در پلتفرم‌های دیجیتالی مربوط بوده و شامل روش‌های زیر می‌باشد:

  • بازاریابی محتوایی (Content Marketing): بازاریابی محتوایی روی تولید و ارائه محتوای جذاب و مفید برای جلب توجه مخاطبان تمرکز می‌کند. محتوای مد نظر در این نوع بازاریابی می‌تواند به شکل‌های گوناگون مانند مقاله، پست‌های وبلاگ، ویدیو، پادکست و... تولید و عرضه شود. هدف از ارائه محتوای سرگرم‌کننده و البته مفید برای مخاطبان‌تان، ایجاد آگاهی از برند در ذهن مخاطبان است تا اگر روزی نیاز به یک محصول یا سرویس داشته باشند، اول از همه به شما مراجعه کنند.
  • بازاریابی شبکه‌های اجتماعی (Social Media Marketing): این نوع بازاریابی یعنی ارتباط برقرار کردن با مخاطبان در پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی از جمله اینستاگرام، تلگرام، توییتر و فیسبوک. در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی نیز هدف برندسازی و افزایش تعامل با مخاطبان است که این کار می‌تواند با ارائه محتوا و انجام تبلیغات در قالب شبکه‌های اجتماعی انجام شود.
  • بازاریابی موتورهای جستجو (Search Engine Marketing): بازاریابی موتورهای جستجو یکی از بهترین انواع بازاریابی دیجیتال محسوب می‌شود چرا که کمک می‌کند وب‌سایت شما با جستجوی یک کلیدواژه خاص در صفحات بالاتر قرار گیرد و دسترسی به وب‌سایت شما تسهیل شود. این نوع بازاریابی شامل دو بخش سئوی وب‌سایت و تبلیغات کلیکی موتورهای جستجو است که در نهایت به حضور حداکثری در صفحات بالاتر نتایج جستجو می‌انجامد.
  • بازاریابی ایمیلی (Email Marketing): بازاریابی ایمیلی با ارسال ایمیل‌های هدفمند به مجموعه‌ای از مخاطبان انجام می‌گیرد و هدف آن حفظ و افزایش تعامل با مشتریان است. محتوای ارسالی در ایمیل‌ها می‌تواند موارد مختلفی چون محتوای مفید، پیشنهادات اختصاصی و تخفیفات را در بر گیرد.
  • بازاریابی تاثیرگذار (Influencer Marketing): بازاریابی اینفلوئنسری به معنای استفاده از افراد تاثیرگذار و نامی برای معرفی و ارائه محصولات و خدمات به مخاطبان می‌باشد. از آن‌جا که امروزه نقش افراد تاثیرگذار بر زندگی روزمره مردم پر رنگ‌تر شده، تبلیغ محصولات و خدمات از طریق این افراد و در قالب پلتفرم‌های مختلف از جمله شبکه‌های اجتماعی تاثیر به‌سزایی در برندسازی و جذب مشتریان خواهد داشت.
  • بازاریابی همکاری در فروش (Affiliate Marketing): در این نوع بازاریابی، برای تبلیغ و ارائه محصولات و جذب مشتریان از سرویس‌های شخص ثالث استفاده می‌شود. بازاریابی افلیت یک حالت برد-برد را برای هر دو طرف به دنبال دارد طوری که سرویس تبلیغ‌کننده به ازای هر مشتری که روانه کسب و کار دیجیتال شما می‌کند، مبلغی را دریافت نموده و شما نیز بدون آن‌که به شکل مستقیم درگیر فرآیند بازاریابی شوید، سودآوری مجموعه خود را افزایش می‌دهید.

انواع بازاریابی دیجیتال که در بالا ذکر کردیم، می‌توانند به شکل مجزا و یا ترکیبی با یکدیگر برای دنبال‌نمودن اهداف تجاری کسب و کار شما به کار گرفته شوند. البته انواع بازاریابی دیجیتال محدود به این موارد نیست اما مهم‌ترین و پرکاربردترین آن‌ها شامل همین 6 روش می‌باشد.

شما می‌توانید بسته به نوع کسب و کار خود و هدف خود از بازاریابی، بهترین استراتژی را برای کسب و کار دیجیتال خود به کار بگیرید. ضمناً استفاده ترکیبی و همزمان از انواع بازاریابی سنتی و بازاریابی دیجیتال نیز می‌تواند بازده مناسبی برای سودآوری هرچه بیشتر کسب و کار شما به دنبال داشته باشد.

آریو وب؛ اجرای بهترین استراتژی‌های بازاریابی

اکنون که با مفهوم بازاریابی آشنا شدید و انواع بازاریابی را نیز به شکل مبسوط در این مقاله فرا گرفتید، ممکن است به دنبال انجام فعالیت‌های بازاریابی برای کسب و کار آفلاین و یا آنلاین خود باشید. اما بهترین و موثرترین راه برای انجام بازاریابی چیست؟

گفتیم که مقوله بازاریابی و انجام درست آن به فاکتورهای متعددی از جمله نوع کسب و کار شما، ماهیت بازار و هدف شما از بازاریابی بستگی دارد و انجام یک بازاریابی موفق چندان ساده نیست. در واقع اگر دقت کافی را در انجام بازاریابی به خرج ندهید، ممکن است حتی نتیجه معکوس از فعالیت‌های بازاریابی خود مشاهده نمایید!

بررسی این موضوع که بهترین راه برای انجام بازاریابی کسب و کار شما چه بوده و به چه نحوی نیز این کار بایستی طراحی و اجرا شود، از جمله خدماتی می‌باشد که توسط آریو وب برای شما فراهم شده است.

آریو وب یک پلتفرم جامع و کامل در زمینه کسب و کار بوده و شامل خدمات گسترده‌ای از مشاوره ابتدایی تا اجرایی‌سازی آن می‌باشد. شما می‌توانید با بهره‌مندی از تجارب تیم مختصص آریو وب، بهترین استراتژی‌های بازاریابی کسب و کار خود را اجرا نمایید و کسب و کار خود را گسترش دهید.

نتیجه‌گیری درباره انواع بازاریابی

با توجه به نکاتی که در این مقاله عنوان شد، با مفهوم بازاریابی و اهمیت آن برای رشد پایدار یک کسب و کار آشنا شدیم و انواع بازاریابی را نیز بررسی کردیم. به عنوان یک نتیجه مهم، دانستیم که انجام درست بازاریابی به موارد مختلفی از جمله نوع کسب و کار ما و هدفمان از تبلیغات بستگی دارد.

به علاوه، آموختیم که روش‌های مختلف بازاریابی می‌تواند بر اساس نوع کسب و کار ما و یا شیوه اجرای آن دسته‌بندی شود که بر مبنای تقسیم‌بندی دوم، بازاریابی به دو شیوه سنتی و دیجیتال صورت می‌پذیرد. در نهایت، انواع بازاریابی سنتی و دیجیتال را بررسی نموده و دانستیم که برای انتخاب استراتژی‌های درست بازاریابی به ویژگی‌های خاص هر کدام از انواع بازاریابی نیز بایستی دقت داشته باشیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان درباره انواع بازاریابی و شیوه درست طراحی و اجرای استراتژی‌های موفق بازاریابی می‌توانید به تیم حرفه‌ای متخصصان ما در آریو وب مراجعه نمایید.

 

سوالات متداول درباره انواع بازاریابی

برای مشاوره رایگان کلیک نمایید